Fernando Torres fansite | all about Nando

FOCI

 

Meghatározás

A futballt két, egyenként 11 emberből álló csapat játssza, a cél pedig: több gólt szerezni az ellenfélnél. A normális játékidő 90 perc, mely két félidőre oszlik (45-45 perc) köztük egy körülbelül 15 perces szünet van, amiben megpihenhetnek a játékosok, illetve az edző megbeszélheti velük a taktikát, cserélhet.

 

Játéktér

A futballt játszhatják természetes illetve mesterségesen kialakított (pl. Astroturf) területen. A pálya téglalap alakú, mely 90-120 méter hosszú és 45-90 méter széles lehet, és a két végén egy-egy kapu található - ebbe kell belőni a labdát. A nemzetközi meccseket 100-110 méter hosszú X 64-75 méter széles pályákon játsszák.

A futballpálya részei


> Kapu előtere - a kaputól a pálya belseje felé 5,5 méterre nyúlik be és a kapufáktól 5,5 méterre kezdődik
> Tizenhatos /másnéven büntetőterület/ - 16,5 méterre kezdődik a kapufáktól és 16,5 méterre nyúlik be a játéktérre
> Tizenegyespont - értelemszerűen 11 méterre van a kaputól, és innen végzik el a büntetőrúgást
> Alapvonal - a pálya rövidebb határolóvonala.
> Oldalvonal /partvonal/ - a pálya hosszabb határolóvonala
> Gólvonal - az alapvonalnak az a része, mely a kapu területén található. Ha a labda "átlépi" a gólvonalat, akkor van gól
> Szögletzászló - a pálya 4 sarkában lévő zászló (egy 1 méter sugarú negyedkör van felfestve a sarkokban)
> Kapu - kapufák határolják. A két kapufa távolsága 7,23 méter, a keresztléc pedig a földtől számítva 2,44 méterre található. A kapufák szélessége nem haladhatja meg a 12 cm-t.
> Felezővonal - ez határozza meg a két félpályát
> Félpálya - magától értetődik, hogy a pálya egyik fele. A csapatok félidő után félpályát, térfelet cserélnek
> Kezdőkör - ennek a középpontjából végzik el a kezdőrúgást (lsd. később). A felezővonal két félkörre osztja. A teljes kör sugara 9,15 méter.

 

Játékidő

Hivatalosan 90 percig tart egy meccs, és ehhez jön hozzá a különféle hosszabbítás. Bajnoki mérkőzésen a játék állásától függően ez általában 1-5 perc hosszúságú. A futballtornák (Bajnokok Ligája, Európa- és Világbajnokság, különböző kupák ...) kieséses szakaszában döntetlen esetén 30 perces hosszabbítás következik (kétszer 15 perc, közte szünet), majd ha ezután sem születik döntés, akkor jöhet a tizenegyespárbaj.

 

A labda

Gömb alakú, átmérője 27-28 inch. Általában minden futballtornán, és a bajnokságok különböző szezonjaiban is más-más mintázatú labdát használnak.

 

Felszerelés

Az alapvető felszerelés a klub hivatalos meze, a hozzá tartozó rövidnadrág, a térdvédő zoknival és a szöges cipő.

 

Játékosok

Kapus /hálóőr/: a kapuban áll, célja megakadályozni az ellenfél gólszerzését. Ő az egyedüli, aki kézzel is hozzáérhet a labdához és nem büntetik meg érte. A tizenhatoson kívül viszont rá is vonatkozik az a szabály, hogy tilos kézzel hozzáérnie a labdához(!)

Védő: alapvető feladata az ellenfél támadásainak blokkolása, támadóinak megállítása. Gyakran csak szabálytalanul tudják megfékezni az akciót.

Középpályás: lehet támadó illetve védekező szellemű, attól függően, hogy a támadásokat segíti, és előrefelé passzol, vagy inkább a védelemben segítkezik és biztosítja a területet. Feladata a labdaszerzés, passzolás, a helyzetek előkészítése és tulajdonképpen a játék iramának kialakítása.

Csatár /támadó/: fő célja a gólszerzés. A tökéletes csatár erényei: gyorsaság, technika, pontosság és motiváció. Természetesen érezniük kell a kaput. A legjobb, ha mindkét lábukkal eredményesek tudnak lenni - magyarul mindkét lábukkal tudnak gólt rúgni.
______________________

Csapatkapitány: a "cséká" a csapat közepe, akinek irányító személyiségnek kell lennie. Megkülönböztetésül karszalagot visel. Ha újak érkeznek a klubba segítenie kell nekik beilleszkedni. A meccsek is a két csapatkapitány kézfogásával kezdődnek, és nekik illő rendezni az esetleges játékvezető és játékos közti ellentétet

 

A játékvezetők

Hagyományosan 4 játékvezető irányítja a meccset: a bíró, 2 asszisztense (eredeti elnevezésük partjelző), akik a partvonal mellett figyelik, hogy lesre fut-e a támadó, valamint a 4.játékvezető, aki cserekor és hosszabbításkor felmutatja a táblát.

A bíró feladatai közé tartozik: a játékidő betartatása (és a hosszabbítások elrendelése - pl. pár perc ráadás ha sokáig állt a játék egy játékos ápolása miatt). Szabadrúgásokat, tizenegyeseket adhat, illetve próbálja a szabályokat alkalmazni. Ő dönti el minden esetben, hogy az adott szituáció szabályos volt-e vagy sem. Ha nem, a szabálytalanság durvaságától függően sárga és piros lapot is adhat a szabálytalankodónak. Mivel a bírók is hibázhatnak, így sokszor előfordul, hogy ez a meccs végkimenetelére is hatással van.

A partjelzők a partvonal mellett futva figyelik a pályán zajló eseményeket. Kezükben kockás zászló van, ezzel tudják felhívni a bíró figyelmét. Ők jelzik a lest, és segítenek a bírónak a különböző döntések meghozásában (bedobás, szöglet, kirúgás stb.)

 

A játék kezdete

A meccs előtt a játékvezető a csapatkapitányok jelenlétében pénzfeldobást hajt végre. A nyertes választhatja ki a csapata térfelét, a másik csapatkapitány pedig azt, hogy ki kezdje a meccset (fordítva is lehetséges).
 
 
A kezdőrúgás

Miután eldöntötték, hogy melyik fél kezdje a meccset, a "kezdő" csapat játékosai közül 2 a kezdőkör közepére áll - ők fogják elvégezni a kezdőrúgást. Egyikük legurítja, másikuk pedig elrúgja. A kezdőrúgás alatt, a csapatok tagjai csak a saját térfelükön tartózkodhatnak. A rúgást elvégző játékos nem érintheti meg újra a labdát addig, míg egy másik játékos bele nem ért.
Azután is kezdőrúgást végeznek el, ha valamelyik csapat gólt lőtt. Ilyenkor értelemszerűen a másik fél végzi el azt.

 

Gólszerzés

Csak akkor beszélhetünk gólról, ha a labda teljes terjedelmében átlépi a gólvonalat. Az a csapat győz, amelyik több gólt lő, kivétel az olyan tornákon, ahol számít az idegenben lőtt gólok száma. Ez a szabály akkor lép életbe, ha 2 meccs alapján dől el a csapat továbbjutása (odavágó-visszavágó) és összesítve ugyanannyi gólt szereztek. Példa:
Egy Bajnokok Ligája mérkőzés: (amelyik csapat előre van írva, annak a stadionjában játsszák)
Liverpool-Arsenal 1:1
Arsenal-Liverpool 2:2

Ebben az esetben a Liverpool jutna tovább. Miért? Mert összesítve igaz, hogy 3-3 gólt rúgtak, de a Liverpool idegenben (nem a saját stadionjában) több gólt szerzett. Az Arsenal idegenben csak 1 gólt tudott rúgni, a Liverpool ezzel szemben 2-őt. És miért fontos, hogy otthon, vagy idegenben? A pálya ismerete és a szurkolók rengeteget tudnak változtatni. A labdarúgásban is nagyon fontosak a mentális dolgok, és ha egy csapatot támogatnak képes szárnyalni, ha pedig kifújolják összeomolhat.

 

Les

Leshelyzetben tartózkodni önmagában nem szabálytalanság. A leshelyzet röviden megfogalmazva: egy játékos közelebb helyezkedik az ellenséges kapuhoz, mint az ellenséges csapat bármely játékosa [kivétel a kapus], miközben csapattársa játékba hozza a labdát. A les csak akkor büntetendő, ha a játékvezető megítélése szerint a lesen helyezkedő játékos aktívan részt vesz a játékban (játékba avatkozik, zavarja az ellenfelet, vagy előnyt szerez a leshelyzetéből)

Fontos: bedobás, szöglet, kirúgás, közvetett szabadrúgás esetén NINCS LES (!)

A les az egyik legnehezebben körülírható fogalom és legkörülményesebben megítélhető szabálytalanság a fociban.

 

 

 

Csere

Az edzők bajnoki mérkőzéseken 3 cserével gazdálkodhatnak, barátságos meccseken ennél lényegesen többet cserélhetnek. A cserejátékosok(3-7 játékos) a cserepadon ülnek az edző parancsára várva. Csere esetén először értesíteni kell a bírót, majd csak akkor, amikor legközelebb megáll a játék (kirúgják a labdát a vonalon túlra, szabálytalanság történik stb.) jöhet be a cserejátékos a pályán lévő valamely játékos helyére.

 

Szabálytalanságok

Ha a pálya bármely területén szabálytalanság történik, akkor szabadrúgás következik a szabálytalanság helyéről. Kivétel ez alól a tizenhatos, mert ha azon belül szabálytalankodnak, akkor tizenegyest végezhet el az a csapat, mellyel szemben szabálytalankodtak. A bíró azonban úgy is rendelkezhet, hogy nem adja meg a szabadrúgást/tizenegyest és csak figyelmezteti a játékost és/vagy elbeszélget vele. Ez a játékvezető természetétől függ. Ha azonban súlyosabb volt a kihágás sárga és piros lapot is adhat a szabálytalankodónak:

Sárga lap: Egyfajta figyelmeztetés. A második sárga lap már pirosat ér.

Piros lap: Kiállítás. A csapat nem állíthat be helyette játékost, vagyis egy emberrel kevesebben játszanak. Ahhoz, hogy rögtön piros lapot mutassanak fel valakinek súlyosan kell szabálytalankodnia. (például: szándékos kezezés, köpködés, verekedés, trágár beszéd, életveszélyes játék, erőszak stb.)

 

 

 

Szabadrúgás

Szabadrúgás végrehajtásakor az ellenfél játékosainak legalább 9,15 méter távolságra kell lenniük a rúgás helyétől. Ha ezt nem tartják be, akkor a rúgást újból végre kell hajtani.
A szabálytalanság természetétől függően kétféle szabadrúgás létezik:
 
Közvetlen szabadrúgás - a játékos egyből kapura tüzelheti a labdát.

Például ilyen esetekben adhatják:
- becsúszó szerelés, ami játékost ért először
- mezrángatás
- szándékos kezezés

Közvetett szabadrúgás - nem rúghat rögtön kapura a játékos, valakinek le kell gurítania a labdát

Például ilyen esetekben adhatják:
- veszélyes játék
- feltartóztatás
- hazaadás
 
 

Tizenegyesrúgás /büntetőrúgás/

A tizenhatoson belül elkövetett szabálytalanságokért jár büntető. A tizenegyest a csapat egy kiválasztott tagja végezheti el, s közben rajta és a kapuson kívül más nem lehet a büntetőterületen belül. A labdát a tizenegyespontról kell ellőni és a kapus nem mozdulhat el a gólvonalról, amíg a tizenegyest végző játékos el nem rúgta a labdát. A rúgó játékos nem próbálkozhat újra, míg a labda máshoz hozzá nem ér.

 

Bedobás

Miután a labda elhagyta az oldalvonalat bedobás következik. Ha egy csapat valamely játékosához ért utoljára a labda, akkor az ellenfél végzi el a bedobást. A bedobó játékosnak a partvonalon kívül kell állnia és a feje felül/mögül két kézzel kell indítania a dobást. Ha nem tartja be, akkor a másik fél kap bedobást. Bedobásból nem lehet gól, és nem lehet a saját kapus kezébe dobni a labdát.

 

Kirúgás

A kapus végzi el akkor, ha az ellenfél játékosáról ment ki a labda a kapus felőli alapvonalon túlra. Bárhonnan elrúghatja a kapus, de a labdának kereszteznie kell a tizenhatos vonalát.

 

Szöglet

Szögletet akkor kap egy csapat, ha az ellenfél ért utoljára a labdába mielőtt az áthaladt az ellenfél alapvonalán. Abból a sarokból végzik el (a negyedkör valamely pontjára kell helyezni a labdát), amelyik közelebb van ahhoz a helyhez, ahol a labda elhagyta a játékteret. Az ellenfeleknek meg kell tartaniuk a 9,15 méter távolságot a szögletrúgótól és az nem érhet újból labdába, míg más játékba nem avatkozott.

 


Saját írás/fordítás.

 

 

 
● Üdv a Torres9fan-on!!

  Fernando Torres: az EB- és VB-győztes Kölyök. Korunk egyik legjobb futballistája, a Chelsea és a spanyol válogatott csatára, és nem mellesleg egy kétgyermekes családapa. Itt mindent megtudhatsz Róla. Képek, hírek, életével kapcsolatos adatok és minden ami egy fansite-on lenni szokott. Fedezd fel az oldalt! Kellemes időtöltést kíván..

esyti; a szerkesztő
U.I.:  Interaktívkodj!!! ;) 


>  REGISZTRÁCIÓ  <

 

 
● Navigáció

  FRISS

ÁLOMCSAPAT

  TORRES

TIPPJÁTÉK

MÉDIA

   VENDÉGKÖNYV

  OLDAL

   FRISSÍTÉSEK

INDEX

   FANLISTA

 

 
● Chat

 
● Top videó
 
● Oldalinfók
  SZERKESZTŐ: esyti
  HOST: g-portál
  URL: torres9fan.gportal.hu
  E-MAIL: KATT
  KEZDET: 2007.09.07
  MÁSIK OLDALAIM:
     Seth Green &
 
 MINDEN SAJÁT ÍRÁS / FORDÍTÁS  NE MÁSOLD!

 

 
● MY STORY MAGYARUL

> ELSŐ FEJEZET <

> MÁSODIK FEJEZET <

> HARMADIK FEJEZET <

> NEGYEDIK FEJEZET <

> ÖTÖDIK FEJEZET <

> HATODIK FEJEZET <

 

 
Látogatók
Indulás: 2007-09-07
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 

anti spam


Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról